Placki
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
jajko
1/3 łyżeczki proszku
łyżeczka oleju
2 łyżki wiórek kokosowych
-----------
Krem kakaowy: łyżka masła, łyżeczka kakao, szczypta cukru pudru - połączyć w miseczce.
Składniki na ciasto wymieszać, nakładać łyżką na rozgrzaną teflonową patelnię. Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki.
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maślanki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
łyżeczka oleju
Składniki wymieszać, nakładać łyżką (jedna - jeden placek) na rozgrzaną teflonową patelnię. Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki.
szklanka mąki
łyżka cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka cynamonu i proszku
3/4 szklanki mleka
jajko
2 łyżki oleju
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, cynamonem i proszkiem. Osobno mleko z jajkiem i olejem. Połączyć, można dodać jabłko pokrojone w kostkę lub inne owoce. Smażyć na rozgrzanej patelni. Przewracać, gdy pojawią się bąbelki.
Pankejki
2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
75g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Mąkę przesiać, jaja roztrzepać, wymieszać z mlekiem i pozostałymi składnikami. Na koniec dodać masło. Odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni.
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki startej marchewki
3/4 szklanki maślanki
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka miodu
2 łyżki otrąb (można pominąć)
2 jajka
2 szklanki startej marchewki
3/4 szklanki maślanki
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka miodu
2 łyżki otrąb (można pominąć)
Wymieszać wszystkie składniki suche. Osobno wymieszać maślankę, miód i jajka. Suche składniki dodać do mokrych. Dodać startą marchewkę. Gotowe ciasto piec na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z każdej. Najlepiej smakują polane miodem.
Gofry
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, oddzielnie
------
ewentualnie kakao, cynamon, ekstrakty
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec na rumiano, czas zależny od gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Serniczki
Tradycyjne
250g twarogu
1 łyżka cukru
jajko
3 czubate łyżki mąki
Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, jajko, cukier - wymieszać. Łyżką oddzielać ciasto, formować kulki, lekko obsypać mąką i lekko spłaszczać na patelni. Smażyć najpierw na dużym ogniu (do zrumieniania), a potem na słabszym - aż będą gotowe.
Puddingi
Mleko zagotować, przelać do innego garnka. Trzymając na małym ogniu stopniowo dodawać kaszę, cały czas mieszając. Dodać cynamon i miód, kakao najlepiej rozrobić z odrobiną mleka wcześniej, żeby się nie porobiły grudki, dodać do kaszy. Gotować - mieszając aż całość zgęstnieje. Przełożyć do foremek/miseczek, ostudzić (ja zawsze kładę na parapecie :D), a następnie włożyć na noc do lodówki.
1,5 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki wiórek kokosowych
aromat migdałowy
łyżka miodu
6-7 truskawek
Mleko zagotować, przelać do innego garnka. Trzymając na małym ogniu stopniowo dodawać kaszę, cały czas mieszając. Dodać wiórki, miód, aromat. Gotować - mieszając aż całość zgęstnieje. Przełożyć połowę do miseczki. Truskawki rozgnieść widelcem w osobnej miseczce. Zrobić zagłębienie w kaszy (jeśli się da) i wlać tam otrzymany sos, zalać resztą kaszy. Ostudzić, a następnie włożyć na noc do lodówki.
Owsianki
Baza
szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych
Płatki zalać na noc mlekiem.
Budyniowa
powyższa baza
2 łyżki dowolnego budyniu
mleko
ulubione dodatki
Bazę zagotować, w szklance wymieszać budyń z odrobiną mleka, dodać do bazy, chwilę gotować - do uzyskania zadowalającej konsystencji. Przełożyć do miski, udekorować.
baza (dodać 2 łyżki wiórek kokosowych)
aromat migdałowy
ananas
musli tropikalne
Przygotować jak normalną owsiankę, w trakcie gotowania dodać aromat migdałowy. Przełożyć do miseczki, udekorować ananasem i musli.
Marchewkowa (z budyniem waniliowym)
budyń, mleko
starta marchewka
cynamon
Przygotować jak normalną, kiedy się zagotuje dodać marchewkę i cynamon, chwilę gotować, dodać budyń - postępując jak w przypadku budyniowej. Przełożyć do miski, posypać odrobiną startej marchewki i cynamonem.
Omlet
2 jajka (najlepiej z lodówki)
2 łyżki mąki
szczypta soli
masło
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodać rozmieszane żółtka dalej ubijając. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Patelnię nagrzać, lekko wysmarować masłem i wylać masę. Podsmażyć na złoty kolor, przewracać jak komu wygodnie (ja używam dwóch szpatułek). Zajadać z ulubionymi dodatkami.
Ryż
woreczek ryżu
2 jabłka
cynamon
syrop klonowy
Ryż ugotować według wskazówki na opakowaniu. Jabłka obrać i potrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cynamon, ewentualnie cukier. Jabłka przełożyć do miseczek, ugnieść. Następnie dodać ryż (chwilę ostudzić przed włożeniem), również ugnieść. Ja wymieszałam też odrobinę ryżu z jabłkiem i cynamonem, żeby pudding miał 3 poziomy. Ostudzić całość, można schłodzić w lodówce, następnie delikatnie przewrócić na talerzyk, polać syropem klonowym i jeść. Smacznego.
Naleśniki
pół litra mleka
2,5 szklanki mąki
2 jajka
cukier do smaku (daję 2 łyżki)
szczypta soli i cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksować, pożądana konsystencja śmietany. Smażyć na suchej teflonowej patelni lub na patelni z dodatkiem oleju - kiedy jest mocno rozgrzana na końcach tworzy się wzorek :)
pół szklanki mąki
125 ml mleka
jajko
łyżka kakao
cukier do smaku
szczypta soli i proszku do pieczenia
Wszystko zmiksować, smażyć na patelni z odrobiną oleju lub dodać odrobinę roztopionego masła do ciasta i smażyć na patelni teflonowej.
Na maślance wyglądają niesamowicie :)Mi nigdy nie wyszły takie puszyste.
OdpowiedzUsuń